Bemeste teelaarde

Wat is bemeste teelaarde en waar gebruik ik het voor?

Planten hebben de juiste bodemstructuur nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. In veel gevallen is de natuur uitstekend in staat om hierin te voorzien, maar dat is niet altijd het geval. U kunt de natuur een handje helpen door bemeste teelaarde te gebruiken. Deze teelaarde is voorzien van essentiële voedingsstoffen voor beplanting. In dit artikel vertellen we u alles over bemeste teelaarde en geven we u inzichten hoe en waarvoor u deze verrijkte tuinaarde kunt gebruiken.

Wat is bemeste teelaarde?

Bemeste teelaarde is een bodemverrijker dat samengesteld is uit producten die rijk zijn aan organische meststoffen. Doordat deze aarde soort van mest is voorzien, kunt u hiermee ook de zuurgraad van de bodem op een positieve manier beïnvloeden. Dit is van groot belang aangezien veel beplanting alleen kan ontwikkelen als de ondergrond waarin het staat een specifieke pH waarde heeft.

Waarom de keuze voor teelaarde of kunstmest niet de voordeligste keuze is

Voor veel mensen is de verleiding groot om kunstmest of teelaarde te gebruiken om de bodemstructuur te beïnvloeden. Kunstmest of teelaarde zijn immers voordelige middelen die volop verkrijgbaar zijn. Hoewel deze middelen voordelig zijn in aanschaf, zult u onderaan de streep uiteindelijk duurder uit zijn. De werking van (chemisch samengestelde) kunstmest is immers veel minder effectief en veel minder duurzaam. De werking van kunstmest is relatief kort ten opzichte van andere middelen.

Teelaarde heeft een voordelige aanschafprijs omdat dit niets anders is dan (vrijwel) onbewerkte aarde wat elders is afgegraven. Deze aarde kan beter gezien worden als tuin vulling dan tuin verrijking.

De grote voordelen van het gebruik van bemeste teelaarde op organische basis

Organische stoffen hebben een volledig natuurlijke basis en veroorzaken in geen enkel opzicht milieutechnische schade. Daarnaast staan dit soort stoffen bekend om een langere en effectieve werking. Dit komt omdat de afgifte van de meststoffen gereguleerd gaat. Hiermee hebben uw planten, struiken of het gazon langer beschikking over de essentiële minerale bouwblokken die het nodig heeft om te ontwikkelen.

Een ander groot voordeel van het gebruik van organische stoffen is dat het een beter vochthoudend vermogen heeft in vergelijking met kunstmest. De beplanting heeft veel langer de beschikking over een vochtreserve om zich te kunnen ontwikkelen. Dit is van groot belang in de drogere periodes waar ons land steeds meer mee te maken krijgt.

Toepassing van bemeste teelaarde 

Bemeste teelaarde is een homogeen mengsel bestaande uit grond en meststoffen. Gedurende het samenstellen van dit mengsel wordt het een aantal keer gezeefd. Deze verrijkte grond wordt dan ook schoon en luchtig afgeleverd en bevat nauwelijks kluiten, onkruiden, aaltjes of andere onregelmatigheden zoals bij teelaarde wel het geval kan zijn.

Een ander voordeel van deze bewerking is de luchtige structuur die hierdoor gerealiseerd wordt. Dit maakt deze bemeste teelaarde uitstekend geschikt voor toepassingen als het ophogen van tuinen of om de bodem rond de beplanting te vervangen of te verbeteren. Daarnaast is bemeste teelaarde uitstekend geschikt om te gebruiken als u zware kleigrond in uw tuin heeft. Door deze aarde te gebruiken, zorgt u ervoor dat de grond losser wordt en daardoor eenvoudiger te bewerken is.

Het is wel belangrijk om de grond waarop de bemeste teelaarde wordt geplaatst eerst los te maken. Dit doet u om te voorkomen dat er een ondoordringbare laag ontstaat tussen de grond die er al lag en de nieuwe bodem. Hierdoor kan water niet weglopen en kunnen er vochtproblemen ontstaan. Bij het verrijken van de grond is het belangrijk om de aarde gelijkmatig te verdelen over het gehele oppervlak om de bemeste teelaarde lichtjes door de grond heen te harken.

Bemeste teelaarde wordt dan ook veelvuldig gebruikt in borders, plantvakken of andere elementen van een tuin. 

Hoeveel bemeste tuinaarde heb ik nodig in liters?

Uiteraard kunt u bij Zandlevering.nl terecht voor de levering van bemeste tuinaarde. We leveren deze bemeste tuinaarde (op iedere gewenste dag) in praktische bigbags van 1 m3. Voor veel mensen is het enorm lastig om in te schatten hoeveel bemeste tuinaarde ze nodig hebben. De rekeneenheid hierin is relatief eenvoudig:
Voor het ophogen van een border met 5 cm, heeft u 50 liter bemeste tuinaarde nodig. Als uw border een totale oppervlakte heeft van 70 m2, heeft u 70 x 50 = 3500 liter grond nodig. Daarbij is het verstandig om rekening te houden met het inklinken. Dit is als gevolg van weersomstandigheden en het eventuele belopen van de grond uiteraard onvermijdelijk. U zult dan er rekening mee moet houden dat u een extra hoeveelheid bemeste tuinaarde moet aanbrengen. Wij adviseren u om zo’n 20% extra te bestellen. In dit voorbeeld heeft u dan (3500 + 700=) 4200 liter nodig. Een kuub (kubieke meter) staat voor 1000 liter.

Let op, dit is een voorbeeld voor het ophogen van een tuin

De benodigde hoeveelheid bemeste tuinaarde in kubieke meters berekenen

Het is ook mogelijk om direct het aantal benodigde kubieke meters te berekenen. Ook hiervoor berekent u de oppervlakte (lengte x breedte) van het deel van de tuin dat u wilt ophogen of waarvan u de grond wilt verrijken. Als u deze laatste doelstelling voor ogen hebt, is vaak een bovenlaag van 25 cm (0,25 m) voldoende. We vermelden het aantal centimeters en meters er expliciet bij omdat het voor de berekening erg belangrijk is dat u dezelfde rekeneenheid gebruikt.

Als de oppervlakte die u wilt verhogen een afmeting heeft van 6 vierkante meter en u wilt een laag aanbrengen van 0,25 meter, kunt u dit op een eenvoudige manier vermenigvuldigen om de beschikbare hoeveelheid verrijkte tuinaarde in kubieke meters vast te stellen. In dat geval heeft u 6 x 0,25 = 1,5 m3 nodig. Let op, dit is een volumemaat, geen gewichtsmaat. Een kuub tuinaarde weegt zo’n 1500 kilo (1,5 ton).

Bemeste teelaarde bestellen bij Zandlevering.nl

Onze prijs voor 1m3 is €64.75 Dit is een prijs inclusief BTW op ieder gewenst adres in Nederland. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op als u vragen heeft over het gebruik van bemeste teelaarde of als we u kunnen helpen met persoonlijk advies.